Iphone3G – moja nova igračka

Če si navdušenec na Apple proizvodi, potem ti vsak nov izdelek težko uide. No ni taka panika kot je bila s prvo generacijo, saj ta druga ne ponuja veliko več kot prva.

Manj zahtevnemu uporabniku mogoče samo to da je sedaj povezava v splet hitejša. Majo bolj zahtevni uporabniki bodo navdušeni nad gsp modulom. Res deluje odlično. Ko bodo karte in podatke v njih izpopoljnjene, da sistem zaživi v celoti bo pa to tisto pravo. In kaj odlikuje Apple nasplošno? Res uporabniku prijazno okolje, brez vsaki odvečnih poti, vse deluje kot mora. Ok kaj prinaša torej nov Iphone 3G? Predvsem veliko vprašanj kako ga kupiti, zakaj ga ni v sloveniji, kdaj se ga bo dalo odkleniti……Veliko znancev mi zadnje čase postavlja ta vprašanja, ampak vem, da si ga ne bodo omislili. Očitno moraš biti seznanjen z zadnjimi vestmi kajti pogovor veliko nanese na njega…. Še posebi po novički da bo stal 127eur! Gremo po vrsti, kje sem ga dobil niti ne mislim izdati, niti ni važno, je pa dejstvo, da telefon ni zaklenjen zelo pomembno. Zakaj? Kot se je videlo v prvi generaciji je vsake toliko prišel popravek verzije. Začeli so na 1.1.1. in prišli na 1.1.4. In z vsako novo verzijo je biu potreben tudi odklep le te (seveda če si hotel imeti naloženo novo verzijo). No kot pravim sam vse kar se da zaklent se da tudi odklent, je bilo tukaj isto. Vendar je bila ena serija Iphonov kupljenih v obdobju med decembrom in januarjem praktično neuporabna, dokler jih niso znali odklepati. tako, da si moral čakati kar nekaj časa da so jih skrekali….In tukaj je pomembno, da kupiš odklenjenega, da ti velja garancija. Garancijska doba 2 leti.


Novi je malo bolj zaobljen, bolje sede v roko. Plastika na zadnjem delu zaradi gps modula.

Malo bom delal primerjave med prvo in drugo generacijo. Škatla je malenkost večja od stare, ampak v njej ni nič več kot v prvi generaciji u bistvu je v njej še manj. Manjka dock! To je edina slaba stvar pri Apple proizvodih. Z novimi generacijami je priloženo vedno manj dodatkov. Spomnim se Ipoda prve generacije, kjer si dobil zraven tudi polnilec za 22ov. Tudi na materialih se vidi da varčujejo. V notranjosti škatle je več ali manj vse iz papirja prej je bilo veliko lične plastike. Ampak briga me kaj je v škatli boste rekli. Ja tudi pri samemu telefonu so razlike v materialih. Predalček za sim kartico je bil prej kovinski, sedaj plastičen, zadnji del ohišja plastičen pred tem kovinski. Na račun tega, da so vgradili gps modul, da bolje sprejema signal. Očitno so malo menjali kajti tipke za glasnosti in vklop so sedaj kovinske. Kar se tiče velikosti je novi malenkost širši in za pikico debelejši. Malo bolje sede v dlan sej je bolj ukrivljen na dnu in vrhu. To kar se tiče zunanjosti. Glede sprememb v samem drobovju pa tole. Vgradili so mu 3G wireless technology in GPS mapping.

Operterji in zgoraj ikonca za 3G.

Na hitro. Hitrejši prenos podatkov in pa navigacija v žepu. Če sem prej uporabljal Ipod za glasbo, garmina za navigacijo, laptop za čekiranje spleta in komunikacijo z maili mi sedaj vse to omogoča novi Iphone. Kako deluje Gps? Samo greš na google maps klikneš gump za lociranje in prikaže položaj kje se nahajaš. Zaenkrat je uporaba te funcije malo omejena zaradi natančnosti slovenskih zemljevidov. Kot sem videl na promo filmčku pa to v tujini deluje odlično. Primer: si v mestu se lociraš s pritiskom na gumb, odtipkaš v iskanje recimo pizza in ti postavi bucke na zemljevidu kje so picerije. Samo klikneš na eno in te začne voditi do nje. Bom testiral v prihodnjih dneh kako dela navigacija za pot z avtom. Še en zelo velik plus novega je zvok. Pri prvi generaciji je bil zvočnik zelo slab, pri novem pa je zelo zelo glasen in čist. Pohvalno! Tudi vhod za slušalke so popravili. Pri prejšnem se ni dalo vklopiti nobenih drugih razen originalnih. Moral si kupiti majhen adapter. Kar se tiče programov, ki so naloženi na njemu je tudi nekaj sprememb. Recimo računalnik se ko rotiramo Iphone spremeni iz navadnega v znanstvenega. V koledarju imamo par novih možnosti. Rojstni dnevi, ločeni zaznamki za službo ali privatne zadeve…. In pa seveda App store, kjer lahko kupuješ programčke. No niso vsi plačljivi, nekaj jih je tudi brezplačnih. Je pa res, da moraš imeti usa Itunes account. Vsaj po pogovorih slovenski ne deluje, meni pa ameriški brez problemov. Potrdiš kaj bi naložil potem pa to sprovedeš v itunsih na compu. Po poldnevni uporabi lahko povem tole. Dosegljivost ko imaš priklopljeno 3g omrežje je zelo slabo, če si izven glavnih mest. Bom izklopil pa bomo videli kako bo. Očitno nekaj šteka s preklopom. Manjka mi customize. Da ga oblikujem po svoje. In pa sprejem in pošiljanje MMS-ov. Vse to kar govorim imam na prvi generaciji (plus veliko ostalega) in tudi veliko uporabljam. Vem, da bodo kmalu tudi to uredili. Cena? Še vedno noben točno ne ve kako je v ameriki. Nobena cena ni točna, ne ve se kaj potrebuješ za nakup brez naročnine. Govori se o 750 usd plus davek. V avstriji ga naprimer dobiš za 1500 eur. Na ebayu jih je veliko vendar skoraj nobeden na koncu licitacije ostane pod 1000 euri…Povpraševanje je ogromno. Danes po trgovinah v ameriki nisi mogel kupiti niti enega… Ja vem, da take informacije samo umetno dvigujejo zanimanje, ampak govori se pa zadnje čase samo še o tem. Glede cene še tole. Nokia n95 8GB stane 649 eur. Applov Iphone 3g je zame neprimerljivo boljši telefon. In če me vprašate kaj bom naredil z prvo generacijo, bom odgovoril, da jo bom uporabljal še naprej ker mi 3G in Gps ne pomenita veliko. Raje imam vso programsko oprema, ki jo imam trenutno na starem, tudi kovina na zadnjem delu mi je bolša. In še vedno mi po 10 mesecih uporabe deluje kot nov. Pa čeprav je parkrat občutil trda tla. Pogrešam samo glasnejši zvočnik, sedaj ko sem vidu kaj zmore novi….Aja pa pomoje bo bele barve hud k…..

Ja tale Iphone 3G se prodaja….

 • Share/Bookmark
 

19 komentarjev na “Iphone3G – moja nova igračka”

 1. Janez pravi:

  A bi mogoče lahko vsaj povedal v kateri državi si ga kupil?

 2. sandi pravi:

  cena?

 3. Sebastijan pravi:

  Ali meniš, da je iPhone boljši od HTC Diamond? Kaj bi priporočil? Hvala za odgovor in veliko užitkov z novim telefonom.

 4. Andrej pravi:

  Koristna objava. Zanima me, kje bi se dalo tale iPhone kupiti?

 5. matjaz pravi:

  škoda denarja…..

 6. Leon pravi:

  Baje se da v Italiji kupit normalno, ker sploh ni kodiran in zaklenjen…

 7. Tadej pravi:

  Kaj pa trajanje baterije? Kako dolgo drži?

 8. mac pravi:

  V italiji se ga dobi original in sploh ni zaklenjen an operaterj. 16G je 599€, 8G je 499€

 9. piskotoksik pravi:

  cena?

 10. Janez pravi:

  Tudi mene skrbi vzdržjivost baterije, sploh če se uporablja 3G.

 11. fizikalac pravi:

  dokler je biu apple rezerviran za profesionalce in ostale, ki so nekaj naredili, je bil popolna izbira, sedaj ko pa je to postala izbira velekretenov pozerjev in folka k nima za burek je pa za dzhabe, vse iz ponudbe, aja, pa k zagovarjate preprostost, ocitno je res samo za uporabo v prostem casu, kajti pr men u sihtu niti afna ne more normalno prjet… windowsi in pc/ji vecno and forever…bill went home, steve stay where u are and be usless for ever….

 12. bear bear pravi:

  O ceni ne bom pisal. Lahko pa preverite na slovenskem internetnem oglasniku po koliko se prodajajo če jih sploh imajo( ali imajo napisan rok dobave čez 14 dni). Kot sem napisal tudi na nemškem trgu – ebay se ga ne dobi pod 1000 euri. V italiji je že res, da jih naj bi ponujali po taki ceni, se pravi 500 in 600 eur ampak je problem dobavljivost in navodilo, da jih lahko prodajajo samo rezidentom italije. Se pravi moraš imeti srečo, da jih imajo na zalogi in da dobiš trgovca, ki ti ga vseeno proda ali prosiš nekoga v bližini, da ga kupi namesto tebe.
  Glede baterije se mi zdi da so jo izboljšali. Ampak na tak kratek rok težko povem. Starega sem dal polniti skoraj vsak večer. Ampak telefon veliko uporabljam. Je pa jasno, da telefon ki ima tako velik zaslon pokuri veliko energije.

 13. fizikalac pravi:

  ti si kreten. sklepam da si ga dobil za darilo od tete iz amerike. pameten k stu mater… zate [e telefonska govorilnca ni..pogled ta kurac od epla k [e [[[….s/jev s stresico nima…dzhabe posu

 14. bear bear pravi:

  @fizikalac : vse kar si napisu je čista resnica.

 15. fizikalac pravi:

  hvala bogu, eden k prizna d je kreten..vsa chast, oduscheno ti je:) vidsh, ne morem chjev delat

 16. kepi pravi:

  Tole glede prodaje samo rezidentom v Italiji močno dvomim… Bi bla zelo huda kršitev evropske zakonodaje. Lahko te vežejo na določenega operaterja, prodaje pa ti po mojem ne smejo prepovedati.

 17. Janez pravi:

  Joj, ko take stvari berem mi gre kar na slabo. Imam občutek, da sedaj misliš, da si pa boga za jajca prjel. Situacija je pa ista k pri vseh Apple fanih – hvalite stvari, ki niso nobena novost. Poleg tega se mi sploh ne zdi, da bi bil telefon kaj boljši od n95. n95 je imela 3g še preden je Iphone sploh prijokal na svet. Potem gre tukaj še za stvari kot so zvčniki, kamera… Bolj zaobljen:D – zaradi večje porabe, ki jo povzroča 3g je Apple vgradil večjo baterijo in ne zaradi prileganja tvoji roki. Sicer si tudi sam lastim prvo serijo Iphone – vendar gre pač samo za telefon in ne za stvar vredno celega eseja. No anyway, sicer vendar upam, da si se podobno ali pa se še nameravaš razpisati še o Airbook-u. Ufff…. to je šele višek tehnologije.

 18. Samo Polegek pravi:

  Hahaha :)

  Kaj se vi greste tu gor :)

  Bravo Janez, tole si dobro povedal.

  telefon kot telefon.

 19. Samo Polegek pravi:

  Hahaha :)

  Kaj se vi greste tu gor :)

  Bravo Janez, tole si dobro povedal.

  Telefon kot telefon.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !